Bize ulaşın444 40 28 - 2228

Hoşgeldiniz. Bugün

Kültür Turizm

Ana Sayfa » Kültür Turizm

Kültürün Yaşayan Hali ;

Doğal Yaşam Sizi Bekliyor ;

Doğal Plajları ve Serin Sularıyla Karadeniz ;

KEMENÇE
Kemençenin anavatanı olarak bilinen Görele’de 5,8 metre boyunda dev kemençe, kemençe üstatlarının portreleri, kemençenin tarihi, kemençenin yapımında oluşana kadar ki bölümleri ve ilçeye ait yöresel zenginlik yer aldığı, kemençenin muhteşem tınılarının dinlendiği ve Karadeniz müziğinin keyifle dinlenebileceği bir kültür mekanıdır.

ISLIK DİLİ

Envanter Numarası : 01.0018
Onay Tarihi : 13.03.2013
Diğer Adları : Kuşdili, Işıklık, Işılık, Işıldık, Iklık
Somut Olmayan Kültürel Miras Alanı/Alanları : Doğa ve Evrenle İlgili Bilgi ve Uygulamalar, Sözlü Gelenekler ve Anlatımlar
Coğrafi Dağılımı (Bildirimde Bulunan İller) : Giresun


Parmak, dil, diş, dudak ve yanaklar yardımıyla oluşturulan sese ıslık, bu sesle iletişim kurmaya ıslık dili denir. Islık dili, özellikle Giresun olmak üzere Karadeniz’in birçok yöresinde yaygınlık gösterir. Konuşma dilinin kelimeleri, ıslık tekniği kullanılarak telaffuz edilir.
Islık dilinin ne zaman kullanılmaya başlandığı yönünde herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak bu dilin ortaya çıkışı, kullanılması ve geliştirilmesinde coğrafi koşulların etken olduğu bilinmektedir. Karadeniz bölgesinin dağlık, engebeli arazilerinde konut yerleşimlerinin birbirinden uzak olması, bölge insanının günlük hayattaki iletişim ihtiyacını, ıslığın çıkarmış olduğu yüksek ses hacminden yararlanarak gidermesine neden olmuştur.
Islık dili; halkın kendi arasında uzlaştığı ezgisel, ritimsel ve belirgin bazı seslerin birleşiminden oluşan kalıplara sahiptir. Bu kalıplar kullanılarak ıslık dili, günlük hayattaki “tamam”, “gel”, “git” gibi kısa, basit anlam birimleri yerine kullanılabilmektedir. Ayrıca ıslık dili ile “yangın var” şeklindeki acil yardım çağrıları veya “yarın bize fındık imecesine gelir misin” gibi uzun olmayan diyalogların kurulması mümkün hale gelmektedir.
Derin vadileri aşmak yerine ıslık dilini kullanmak Karadeniz bölgesi insanının işini kolaylaştırmış ancak cep telefonu, internet gibi gelişmiş iletişim araçları bu dilin kullanım alanını daraltmış, genç-yaşlı, kadın-erkek herkesin kullandığı bir dil iken özellikle gençler arasında az kullanılır olmuştur.
Günümüzde “kuşdili” olarak anılmaya başlanan ıslık dili ile ilgili olarak Doğu Karadeniz dağ köylerinden biri olan Giresun’un Çanakçı İlçesine bağlı Kuşköy’de 1997 yılından beri her haziran ayında bir festival düzenlenmekte ve bu dili konuşanlar arasında yarışmalar yapılmaktadır.

*Metin, “Geçmişten Geleceğe Yaşayan Yaşayan Kültür Mirasımız Türkiye Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri” kitabından alınmıştır.

Kuş Dilini Yaşatma Kültür ve Turizm derneği kurulmuştur. Dernek yerel halkında katılım ve desteği ile etkin bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Giresun ili Çanakçı ilçesi ; Kuşköy , Karabörk, Deregözü, Akköy, Bakımlı,Kuzcaköy, Ege,Yeşilköy ve Sarayköy Köyleri.

Giresun İli Görele İlçesi ; Karlıbel, Yukarısığırlık, Aşağısırlık , Karakeş , Önerli, Bayezit , Çatakkırı , Esenli, Beşirli , Hamza köyleri.

Giresun İli Eynesil İlçesi ; Ören ve Uğuz Köyleri.

Giresun Tirebolu İlçesi ; Günyüzü ve Saruyar Köyleri.

Gümüşhane İli Kürtün İlçesi ; Uluköy ve Günyüzü köyü.

Halen güçlü bir şekilde ve kapsayıcı bir topluluk tarafından yoğun olarak yaşatıldığı yer Giresun İli Çanakçı İlçesidir.

 

09 Aralık 2020

  • Nisan 2024
    P S Ç P C C P
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930