Bize ulaşın444 40 28 - 2228

Hoşgeldiniz. Bugün

Tarihi Yerler

Ana Sayfa » Tarihi Yerler

MÜZE (GOGARA KİLİSESİ)
Sahilde Gogara mevkiinde bulunan kilisenin 16. yüzyılda yapıldığı bilinmektedir.Ortodosk kilisesidir.Kesme taşlardan inşa edilmiş olup kubbesi ve tipik kilise mimarisiyle ilgi çeker.Şu anda arkeoloji müzesi olarak kullanılmaktadır.

ÇOCUK KÜTÜPHANESİ ( KATOLİK KİLİSESİ )
Çınarlar mahallesinde bulunan ve çocuk kütüphanesi olarak kullanılan yapı aslen Fransız Katolik Kilisesidir.1800’lü yılların sonlarında inşa edilmiştir.

KAYA KİLİSE
Bu günkü askerlik şubesi arkasındaki eski Lonca yolu üzerindedir.Hıristiyanlığın ilk yayıldığı yıllardan kalma bir kaya tapınağıdır.Gizli ayinlerin yapıldığı ilk kapalı mabetlerdendir.Panaia ve Surp Sarkiz adlarıyla da bilinen ve üç katlı olduğu söylenen tapınak geçmişte şifahane olarakta kullanılmıştır.

KUFA KUYUSU
Pontus döneminden kaldığı sanılan kuyu,kalenin eteğinde ve yeni açılan yolun kenarındadır.Kale’nin su ihtiyacını karşılamak için açılmıştır.Gizli geçitlerlede bağlantılı olduğu söylenir.Kuyunun ağız kısmı iki metre yüksekliğinde 80 cm. genişliğindedir.Kesme taşlardan örülmüştür.Kesme taşlardan sonra kuyu genişlemekte ve 7-8 metre derinliğe inmektedir.

MİLLET BAHÇESİ KAPISI
Vilayet binası önündeki parkın taştan,kemerli kapısıdır.Kapıda üç kitabe bulunmaktadır.Kitabelerden anlaşıldığına göre kapı kaymakam Ziya bey ve belediye reisi Kaptan Yorgi tarafından yaptırılmıştır.

SEYYİT VAKKAS TÜRBESİ
Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet Han döneminde Giresun’un fethi sırasında büyük yararlılıklar gösteren ve yapılan çatışmalarda şehit düşen Uç Beyi Seyit Vakkas’a aittir.Mezar 15. yüzyılda,Türbe ise 19. yüzyılda yapılmıştır.

TİCARET LİSESİ ve KAPISI
1904-1906 yılları arasında yapılmış Dor-Korint-İyon tarzı bir yapıdır.Binanın girişinde bulunan taştan kemerli kapı estetik açıdan çok hoş bir görünüme sahiptir.

KALE CAMİSİ
Kale mahallesindeki mimari değeri yüksek bir yapıdır.İki yazıtı vardır.Giriş kapısı üstündeki 1830 tarihli yazıtında ilk camii Dizdarzade Emetullah Hanımın yaptırdığı bildirilmektedir.1912 tarihli yazıtındaysada caminin Sarı Mahmut Zade El-Hac Mustafa Efendi tarafından yeniden inşa ettirildiği belirtilmektedir.

HACI HÜSEYİN CAMİSİ
En eski camidir.1594 yılında Çoban oğlu Hacı Hüseyin tarafından yaptırılmıştır.

HACI MİKTAT CAMİSİ
Yapının üç ayrı yazıtı vardır.1661 tarihli yazıtından yapının Hacı Miktat Ağa’nın vakfı,1841 tarihli yazıtından Hacı Çalık Kapudan’ın hayratı olduğu anlaşılmaktadır.1889 tarihli yazıtı ise yapıyı Hacı İsmail Efendi’nin yeniden inşa ettirdiğini belirtmektedir.

GEMİLERÇEKEĞİ CAMİSİ
1884 tarihli kitabesinden caminin Sarı Alemdar Zade tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır.

Tirebolu Kalesi
Tirebolu ilçe merkezinde bulunan tarihi Tirebolu Kalesi ilçenin kuzeyinde deniz içerisindeki bir yarımada üzerinde yer alan küçük bir kaledir.Osmanlı dönemine ait çok sayıda mezar taşı bulunmaktadır.Tirebolu kalesi bölgenin en güzel tarihi eserlerinden biridir.


İlçe merkezinin kuzeyinde kalan ve Hacı Kayası olarak bilinen şehre hakim bir tepe üzerinde yer almaktadır.Kalenin günümüzdeki girişi ve surları Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine aittir.
Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı
İlçenin 11 km doğusunda Kayadibi mahallesinde bulunan manastır Bizans dönemine aittir. 2013-2014 yıllarında Giresun Valiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek turizme açılmıştır.

Espiye Andoz Kalesi
Esiye ilçesi girişindeki Yağlıdere deresinin kenarında, denize ve vadiye hakim doğal bir sivri tepe üzerinde bulunan küçük bir kaledir.Etrafı surlarla çevrilidir.Bazı kısımlarda kuleler mevcuttur.Restore çalışması ile aslına uygun haline getirilerek ziyaretçilere açılmıştır.
Giresun Adası
Doğu Karadeniz’de antik çağda ve orta çağda yerleşime sahne olmuş tek adasıdır.2. derece arkeolojik ve doğal sit alanıdır.Ada üzerinde orta çağdan kalma surlar, 1 adet kilise,1 adet şapel , 1 adet sarnıç, çok sayıda pithos ve mezar yapıları vardır. Giresun Adası aynı zamanda kuş türlerinin önemli bir üreme ve yaşam alanıdır.

Giresun Kalesi
 Kale 1. derecede doğal ve arkeolojik sit alanı olan ve Giresun’u ikiye bölen yarımadanın en yüksek yerinde, şehre hakim volkanik kayalık üzerinde yer almaktadır.Kalede milli mücadele kahramanı Topal Osman Ağa’nın anıt mezarı bulunmaktadır.Günümüzde piknik ve gezi alanı olarak düzenlenmiştir.Kale yeşil ve mavinin buluştuğu Giresun’u yüksekten izlemek içinde ideal bir noktadır.
Zeytinlik Semti
Giresun il merkezinde yer alan Zeytinlik semti, 3. derece kentsel sit alanıdır.Rumlar ve Türklerin yıllarca yaşadığı ,türkülere konu olan zeytinlik evleri , ziyaretçilerine tarihin içerisinde yolculuk yaptırır.Bu bölgede 80 adet tescilli ev yer almaktadır. Semt o dönemlerde ‘Gogora mahallesi ‘ olarak anılmaktadır.
Topal Osman Anıt Mezarı
Osman Ağa ,1883 yılında Giresun’un Hacı Hüseyin Mahallesinde doğmuştur. Zeki, azimli, atılgan bir kişi olduğundan ‘ağa’ lakabıyla anılmaya başlamıştır.Osman Ağa Giresunluların Milli kahramanıdır.1925 yılında Mustafa Kemal Paşanın ilgililere verdiği emir üzerine Kale’nin en güzel yerine nakledilmesine ve anıt mezarının yapılmasını sağlamıştır.

09 Haziran 2017

  • Mart 2024
    P S Ç P C C P
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031